RVS Sluiting

RVS ~ Roest vast staal

Al sinds de oprichting van Wichard in 1919 heeft het merk zich gespecialiseerd in het smeden van RVS producten en onderdelen. Smeden heeft veel voordelen als het wordt gebruikt voor fittingen als sluitingen, karabijnhaken en pad eyes. We vertellen je graag meer over gesmeed RVS en de voordelen ervan. >>> 

 

Roestvast staal, ook wel RVS genoemd, is een legering van chroom, ijzer, nikkel en koolstof. Roestvast staal wordt vaak verward met de term ‘roestvrij staal’, maar roestvast is de juiste benaming. Dit komt omdat roestvast staal wel kán roesten, al is het wel beter bestand tegen roest dan veel andere materialen. En juist omdat RVS zo’n sterk materiaal is, en het daarnaast in allerlei vormen en kleuren te verwerken is, wordt het voor veel toepassingen gebruikt. Zo kunt u roestvast staal op allerlei plekken in huis tegenkomen, maar ook op straat, in het water en bij parkeergarages en pinautomaten. Maar wat zijn nou precies de grote voordelen van RVS? Er zijn er een heleboel, maar de belangrijkste 5 benoemen we in dit artikel

 

RVS is watervast

Eén van de grootste voordelen van RVS is het feit dat roestvast staal watervast is. Dit betekent dat RVS goed bestand is tegen invloeden van water. De stevigheid en beschermende eigenschappen van RVS worden niet snel aangepast door water en corrosie ontstaat dan ook niet snel bij dit type materiaal. Dit is een groot voordeel van roestvast staal en maakt RVS dus een goed materiaal om te verwerken in allerlei toepassingen in de scheepvaart. RVS is daarom vaak terug te vinden op boten. Zo wordt het staal onder andere gebruikt voor omkasting van regelsystemen op zeeschepen, scuppers voor zeilboten en jachten en basisdelen voor zeilboten en (super-)jachten.

Water chloridegehalte en roestvast staal

Hoewel roestvast staal beter bestand is tegen water dan vele andere materialen, kunnen er wel degelijk corrosievormen optreden in RVS door water. De belangrijkste factor hierin is het chloridegehalte van het water. Drinkwater heeft een laag chloridegehalte, daarom wordt roestvast staal steeds meer gebruikt in drinkleidingen. Zwembadwater daarentegen heeft een zeer hoog chloridegehalte, daarom wordt roestvast staal zelden voor toepassingen in zwembaden gebruikt.

RVS kan goed in alle weersomstandigheden

RVS is een staalsoort met een beschermende laag, de zogeheten oxidelaag. De oxidelaag geeft roestvast staal een groot voordeel, want het beschermt het onderliggende metaal namelijk tegen weersinvloeden van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat RVS zeer geschikt is om te gebruiken voor producten die continu buiten moeten staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afvalbakken, gasverdeelkasten en schakelkasten van energieleveranciers of telecombedrijven, straatmeubilair en opbergkisten die op vrachtwagens staan. RVS is roestvast en daarom hebben weersomstandigheden als regen en sneeuw geen invloed op de stevigheid en het uiterlijk van producten gemaakt van roestvast staal.