Mast en tuigage inspectie voor zeilschepen

BEROEPSVAART BEWIJS VAN TUIGAGE

In de zeilende beroepsvaart is de verplichting dat de mast en tuigage om de 2,5 jaar wordt geinspecteerd en dus gecertificeerd. Na goedkeuring van de inspectie krijgt het schip een Bewijs van Tuigage dat een verplicht certificaat is aan boord. 

Wegens de schorsing van het NBKB, die 15 februari is opgeheven waardoor de achterstand in keuringen is opgelopen binnen het NBKB worden er momenteel geen keuringen aangaande certificeringen afgenomen.

 PLEZIERVAART BEWIJS VAN TUIGAGE

In de pleziervaart is dit nog niet aan de orde, doch schepen varende met 12 passagiers of minder worden geadviseerd om de tuigage te laten inspecteren. Ook zij krijgen dan na goedkeuring een Bewijs van Tuigage

Al ruim 25 jaar heb ik ervaring met masten en hun tuigage aan boord van de zeilende beroepsvaart door er mee te werken als schipper maar ook uitgebreide inspecties uit voeren op diverse schepen. 

Neem gerust eens contact op en ervaar mijn expertise.

Loopt u tegen een situatie waaraan u twijfelt, neem dan gerust contact met mij op.

 

Houten mast / rondhout inspectie

Naast het optisch controleren van zowel uw mast als mede gieken, kluiverboom, gaffel etc. kan ik een grondige inspectie houden. Hierbij pas ik verschillende technieken toe. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om uw rondhout indien noodzakelijk op vochtigheid te meten of kan ik zelfs middels een resitograaf rottigheid in de mast uitsluiten. Na een grondige inspectie krijgt u een uitgebreid rapport waarin staat hoe de staat van uw tuigage, rondhout, en of mast is.

Staal mast / rondhout inspectie

Ook een stalen mast is onderhevig aan de elementen van het weer en uiteraard zal deze ook moeten worden onderhouden. Door de mast goed te inspecteren en te onderhouden zal het voor lange tijd goed gaan. Doch is het verstandig om uw mast eens grondig te laten inspecteren van tijd tot tijd. Middels een ultrasone diktemeter controleren we tijdens de inspectie de plaatdikte van de mast.

Aluminium mast en giek inspectie

Een product dat aan het opkomen is in de zeilende passagiersvaart (bruine vloot) maar al jarenlang op grote en kleine jachten aanwezig. Aluminium is een product dat ook onderhevig kan zijn aan verschillende elementen van het weer en het vaargedrag. (Denk aan verschillende rek en trekspanningen). Ook bij dit product is het van belang te inspecteren op bijvoorbeeld haarscheuren en verzwakkingen.

het afkloppen van het hout
kloppen en luisteren
Terug naar boven