Gaskeuring voor meer veiligheid

Is uw gasinstallatie wel gas dicht?

Helaas maar waar vallen er nog steeds slachtoffers als gevolg van ongelukken met gas aan boord van pleziervaartuigen. Daarbij zorgen explosie, brand en koolstofmonoxide-vergiftiging jaarlijks voor slachtoffers, soms met dodelijke afloop. Echter ontstaat dit vaak door onkunde of nalatigheid.

Zoiets overkomt mij niet

Het is verstandig om uw gasinstallatie elke drie jaar te laten inspecteren om dit te voorkomen. Hoewel steeds meer booteigenaren dit wel doen is er ook een grote groep watersporters die denkt zoiets overkomt mij niet. De praktijk bewijst helaas het tegendeel met soms erg verdrietige gevolgen. Neem daarom dus even die moeite. Het is van belang dat uw gasinstallaties veilig is en op een deugdelijke wijze is aangelegd. Als gevolg hiervan kan de installatie goed gekeurd worden.

Laat uw gasinstallatie door een erkend bedrijf inspecteren.

De gaskeuring aan boord van uw boot word uitgevoerd volgens de strenge richtlijnen van de Hiswa en ESTRIN. Tijdens de gaskeuring komen meerdere zaken aan de orde. Denk daarbij aan:

Indien uw installatie voldoet aan bovenstaande punten kunt u het Hiswa certificaat gasveilig of een certificaat voor uw CBB/ CVO krijgen. U ontvangt dan één exemplaar. Ook wordt één kopie naar de HISWA gestuurd die het in hun administratie verwerken. 

Is uw vaartuig CBB/ CVO gecertificeerd, dan kunt u uw gasverklaring door ons in het certificaat bij laten schrijven.

Gascertificaat en verzekering

In sommige verzekeringspolissen staat een clausule dat de verzekering niet uitkeert bij een gasongeval indien er geen geldig gascertificaat aanwezig is. Des te meer reden om uw installatie up to date te houden.

Gasinstallaties en jachthavens

Bovendien komt het steeds meer voor dat de jachthaven waar uw schip uw thuishaven heeft een verklaring eist voor een veilige gasinstallatie. Ook de haven heeft er baad bij dat alles veilig is in de haven.

Wij doen geen gaskeuringen voor de scheepvaart, maar kunnen wel indien gewenst uw installatie afpersen om te zien of geen lekkage is. Hiervoor krijgt u dan een verklaring, waarbij uit veiligheid belangrijke punten worden doorgenomen. 

Terug naar boven